HTML

Lobogó-blogoló

A Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium (Budapest-Ferencváros) hírei + az igazgató meggondolatlan mondatai.

Friss topikok

  • dal18: A Dalos pacsirták alsó tagozatos kerületi népdalversenyen 7 iskola vett részt. Csapatunk második ... (2010.04.23. 15:19) No, lássunk hozzá!

Linkblog

Archívum

No, lássunk hozzá!

2010.03.11. 11:17 dal18

Kedves Látogató!

Nem ígérem, hogy naponta, azt se, hogy 2-3 naponta, de olykor megjelennek majd ezen a  felületen is az iskola (Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) hírei. S ha már blog, akkor megírom gyors (s talán nem is egészen meggondolt) véleményemet is arról, ami éppen történt, történik az iskolában. Az új bejegyzéseimet mindig a kommentekben olvashatod, ezt a nyitószöveget nem frissítem.

Örülök a hozzászólásoknak és kommenteknek is. Ehhez regisztrálnod kell.

Üdv

Dobszay Ambrus

18 komment

Címkék: weöres

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolo.blog.hu/api/trackback/id/tr151830897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dal18 2010.03.12. 14:10:32

Hát megünnepeltük.
A 10. emesek remek műsort adtak, Szabó Irén rendezésével, amelybe Tóth Ágnes a táncok betanításával járult hozzá. A versek sorát népdalok szakították meg, a legkisebbektől(másodikos) a felsősökön át a gimnazistákig (tizenkettedikesig) Utólag nagyon bánom, hogy legalább az alsóból még harmadik-negyedikeseket nem invitáltuk - bár bizonyára szép műsort kaptak ők is Békés Márta jóvoltából.
Nagyon köszönöm mindenki hozzájárulását az ünnephez. Sajnálom, hogy még mindig akad (igaz csak kevesen), akik érzéketlenek a valódi drámára, s még hozzá vannak oly bunkók, hogy ezt ki is fejezzék. De a műsor így is átütő volt, nem lehetett ilyenekkel a kedvünket szegni.

Végül hadd másoljam ide a beszédemben idézett Arany-verset:
ÉVNAP
Kelsz és lenyugszol észrevétlenül:
Innep volnál, de senki meg nem ül,
Végzetes évi nap!
Oh, e tömeg más napot ünnepel;
Titkon sohajtja meg a hű kebel
Halomra dőlt oltáridat.
Emléked átkos, nyomasztó tereh:
A vérnek és könyűnek tengere
Mind, mind ahhoz tapad.
Az ember gyönge: félve néz feléd,
S mint egykor a tanitvány mesterét,
Nehéz időkben megtagad.

Jó pihenést a hosszú hétvégén! Töltsétek az ünnephez méltón!
(El ne feledjem: felvételi rangsorok a honlapon: www.weores-bp.sulinet.hu )

dal18 2010.03.17. 17:35:50

Dübörög a Weöres Sándor-hét.
Tegnap még csak félgőzzel: hangszeres délutánt tartottunk az általános iskolában, előbb az alsósokkal, majd a felsősökkel. Ma különleges Dobszerda volt: a Garabonciás együttest láttuk vendégül, akik történelmi társastáncokat és pantomímes játékokat adtak elő egy középkori vásári komédia keretei között. A közönségnek nagyon tetszett. Remélem, van, aki kedvet kapott ahhoz, hogy az együttesbe jelentkezzen.
Holnap a gimnáziumban "témanap" lesz. Kádár-korszak, rendszerváltás, retro-láz. Kiváncsian várom a bemutatókat! Az általános iskoában rövidített órák lesznek, s az ötödiktől kezdve osztályok közötti vetélkedő. Péntek már nyugisabb: az általános iskolában normális tanítás lesz, a gimnázium 6 osztálya "kirajzik" különféle múzeumokba, a bennmaradó nyolc számára pedig "multikulti napot" tartunk. előbb a Haverok Alapítvány munkatársai foglalkoznak az osztályokkal, azután a görög, bolgár és ruszin önkormányzat mutatja be a magyarországi kisebbség életét, kultúráját. (Remélem lesz tánc, ének, heje-huja)

Vilma néni 2010.03.17. 18:52:06

Március 18- án indul a 3. 4. osztályosok "Tavaszköszöntő" versenye.Kicsit irodalom, kicsit környezetismeret,kicsit képzőművészet.4 héten keresztül kapnak feladatokat a versenyzők. Munkájuk "gyümölcse" nyomon követhető lesz az emeleti faliújságokon.

dal18 2010.03.18. 16:16:34

Nagyon jól sikerült a mai rendhagyó tanítási nap az általános iskolában és a gimnáziumban egyaránt. Előbbiben az ötödik-hatodik órában vetélkedtek a Weöres Sándor élete és művei körül vetélkedtek a gyerekek. Különösen jól sikerültek a versillusztrációk. A gimnáziumi tanítás a Kádár-korszakról és a rendszerváltásról szólt. 10-kor ünnepélyes csapatgyűlést tartottunk. A 9. m sport-mozgalmi dalokat énekelt. A 12. c előadásában megelevenedtek az egyházak adminisztratív eszközökkel folyó elnyomásának emlékei. A 10. emesek retro-büféjében külön asztalon álltak a kor ételei és a kor vágyott, elérhetetlen luxuscikkei (banán, kóla stb.) Három osztály a korszak tárgyaiból rendezett kiállítást. A retro-menzán gulyáslevessel kínálták a vendégeket. A 9. emesek filmje a Kádár korszak sporthírességeiről szólt. A 12. bések ppt-bemutatója a kor utazási lehetőségeiről. A 9. bések bemutatója a kor lakáskultúrájáról (és a lakásínségről) szólt. A 12. emesek filmje átfogta az egész korszak történelmét. Az udvaron folyt számháborúztak, klasszikus (honvédelmi?) sorversenyeket játszottak. Bevallom nekem a 11. ások retro-divatbemutatója tetszett leginkább. A zsűri hamarosan meghozza döntését. Köszönjük, hogy ennek tagjaként Nánásy Zsolt, a Dési Művház vezetője is részt vett e nagy játékunkon! Ajánlom mindenki figyelmébe a diákújság különszámát (a Vörös Sanyikát).

Kiválóan (illetve derekasan helytállva) szerepeltek tizenegyedikeseink a kerületi történelemversenyen. Bronzérmes csapatunk: Jokán Dániel, Wesselényi Márton, Kozári Benedek mindhárman a 11. a-ból, illetve részt vett csapatunk: Zemplényi Mercédesz, Faggyas Alexandra, Varga Tímea. Külön köszönet Pásztor Dórának a reformkori recept szerint sütött sütiért!

dal18 2010.03.22. 15:17:10

Kerületi röplabdabajnok a Weöres Sándor Iskola 5-6.osztályos fiúcsapata
Szellei Bence, Rabák László, Kigler Zsolt (5 ások), Nagy Bence, Bene máték, Kolozsvári László, Holczer Roland (6. bések) Gratulálunk nekik és vezetőjüknek, Dr. Csikeszné Bakos Lillának!

Pénteken kihirdettem az általános iskolai 48-as vetélkedő győzteseit:
Első helyezett 7. b (85,5 pont)
Második helyzett: 8. b, (81,5 pont)
Harmadik helyezett: 7. a (80,5 pont)

A csütörtöki Weöres Sándor-vetélkedőn nagyon szoros eredmények születtek.
Első helyezett 8.b 77 pont
Második helyezett: 8. a 76 pont
Harmadik helyezett: 5. b (A legszerbb illusztrációk különdíjával)75 pont

dal18 2010.03.22. 15:18:20

A gimnáziumban pénteken folytak a „multikulti nap” eseményei. Köszönjük a Haver Alapítvány munkatársainak a foglalkozásokat. Ők négy osztályban tartottak foglalkozásokat az etnikai toleranciával kapcsolatban. Két-két osztály előtt mutatkozott be a ferencvárosi bolgár, görög és ruszin önkormányzat. Köszönjük szépen! Mindegyik nagyon értékes program volt. Kíváncsi vagyok a diákság véleményére. Akár itt a blogon is!

dal18 2010.03.22. 15:20:40

Elnézést, hogy beszámolóimban hanyagolom az alsósok programjait. Sajnos nem tudom jobban megosztani magam. Még szerencse, hogy hol Bándoliné Schimmer Vilma, hol meg Korponainé Kelemen Éva jelentést tesz, amit pedig szívesen továbbítok a szélesebb közönség felé.

De hogy a kicsikről is szó essék: Március 18-án immár másodízben érkeztek a 3. b és a 4. a osztályba vendégek a Down-alapítványtól a „Mindenkinek becsengettek!” program keretében. Értelmi fogyatékos gyereket vesznek részt 8-8 alkalommal az osztály unkájában egy művészeti órán: a negyedikeseknél az énekórán, a harmadikosoknál technikán. Nagyon aranyosak és együttműködőek a gyerekek! (Persze a mieink is, de hát ez nem újdonság!)

dal18 2010.03.23. 15:22:02

A kerületi franciaversenyen pénteken – nagyszámú mezőnyben – gimnazista csapatunk második helyezést ért el. A csapat tagjai: Filippi Mátyás, Józsa Anett, Kakuk Dóra, Kovács Henriett. Gratulálunk nekik és tanáruknak Tóth Ágnesnak.
Másnap csapatunk (Kakuk Dóra és Menczel Bettina) részt vett a budapesti francia gimnázium által szervezett drámafoglalkozáson. (A felkészülésben részt vett még Tóth Tamás.)
Kis előadásuknak nagy sikere volt.
Más: Nehéz megítélni a pénteki gimnáziumi "multikulti nap" eredményességét. Jó lenne, ha erről beszélgetnénk az osztályokban, sőt a gyerekek írhatnának élménybeszámolókat is. A Haver Alapítvány ígért valamiféle visszajelző lapot, de sajnos nem kaptam meg, úgyhogy magam fogalmaztam meg kérdéseimet a 11. b-ben. Ott egyébként minden megszólaló (tehát korántsem mindenki) lelkesen beszélt róla. Nos?

dal18 2010.03.24. 08:17:32

Zupka FErenc híradása:
A kerületi ALSÓ TAGOZATOS komplex MAGYAR versenyen
CSER DALMA 2.a osztályos tanuló 3. helyezést ért el,
SZÖLLŐSI BIANKA 4.a osztályos tanuló pedig 1. helyezett lett.
(Ő képviseli majd kerületünket a fővárosi helyesírási versenyen.)
A kerületi verseny szuper volt, az anyanyelv minden részterületére kiterjedő, kimondottan nehéz, de érdekes és jó feladatokkal.
GRATULÁLUNK a győzteseknek és tanáraiknak,
Völgyesi Gabi néninek és Rékai Margit néninek

dal18 2010.03.25. 10:59:33

„Ejha! Már matekból is?!”

A gimnazistáknál Bánhidi Bálint (10. b) megnyerte a kerületi matematikaverseny, Dobler Gyöngyi (10.m - lám a dráma és a matek összeférhet) második helyezést ért el.

Az alsósok kerületi matematikai csapatversenyén
a második osztályosok (Kocsis Richárd, Fekete Bálint Orbán Nóra, Timkó Blanka) másodikak,
a harmadik osztályosok (Bódi Bálint, Vágner Szabolcs, Kiss Barnabás, Kiss Péter) negyedikek,
a negyedikesek pedig (Bende Annamária, Pál Fanni, Varró István, Aubel Zsolt) másodikak lettek!
Az iskolák közti versenyben összességében harmadikok lettünk.

dal18 2010.03.30. 09:02:46

Kicsiny, de lelkes csapatunkkal arany minősítést nyertünk a kerületi Éneklő Ifjúság hangversenyen! Népdal-csokor éneklése után Weöres-versekre írt dalokat adtak elő nagy sikerrel. A koncertet önfeledt közös éneklés zárta. Budapesten már csupán három kerületben maradt fenn ez az értékes hagyomány: az Éneklő Ifjúság mozgalom éves találkozója, közös dalosünnepe. Hálásak lehetünk érte Vidáné Cseri Piroskának! És okkal lehetünk büszkék rá!

dal18 2010.03.31. 15:09:01

Lezajlott a Szakmák Napja. Kíváncsi vagyok, kinek hogy tetszett, amit látott, amit tapasztalt. (Várom is a kommenteket!) Én magam három foglalkozáson voltam vendég: Sólyom István autószerelőjén, majd Papp Csilla és Csatári Heni öregdiákok, jelenlegi bölcsészhallgatók beszámolóján, végül Nagy Pálma és Horváth Nóra öregdiákok, jelenlegi nyelvszakos egyetemi hallgatók beszámolóján. Nekem mindhárom nagyon tanulságos volt, és remélem, hogy azoknak is, akik velem együtt hallgatták őket. Mi a közös bennük: 1) A megküzdés tudománya! Mindnyájuknak voltak nehézségeik, megtorpanásaik a pályájuk (illetve tanulmányaik) során, amikor ha nem lett volna bennük, akaraterő, talán feladják, kimaradnak, illetve elhagyják a pályájukat. Nem ezt tették, hanem képesek voltak összeszorítani a fogukat – és nem bánták meg! 2) Az igényesség. Mindenkinek lett volna módja, könnyebb utat választani, ám beszámolóik szerint inkább választották a gyengébb osztályzatok kockázatát ott, ahol többet követeltek tőlük. 3) A szakma (illetve a tanult ismeretek) iránti szeretet. Őket még lelkesíti, hogy milyen fejek tanítják őket. Büszkék, arra, hogy kitől tanultak /tanulnak. Bárcsak egyszer miránk is így emlékeznének majd diákjaink. Köszönjük nekik a példamutatást, és köszönöm azok előadását is, akikkel személyesen nem tudtam találkozni. (Herpich Szilvia, Lukács Gyula, Hangyál Nikolett, Lókucza Sándor, Andresz Katalin, Gyarmati Ádám, Révész András, Zseni Csaba Dávid, Cserháti Zsófia, Csizmadia Béla, Bereczki Tamás, Kolozsvári Annamária, Barton Ádám, Dr. Végh Éva, Papp Eszter, Balaton Péter, Czető Roland, Pauer Krisztina, Sterl István, Varga Balázs, Mármarosi Tünde, Harcsa Norbert, Csatári Henriett, Pappa Csilla, Lang Ágnes, Kádár Imre, Barta Borbála, Csisztu Zsuzsa, Baranyai Péter, Csókáné Enyedi Judit, Turcsány Gergely, Mihály Szandra, Magda Enikő, Nagy Pálma, Horváth Nóra, Barát Kornélia) És köszönöm a szervezést Budavári Beátának, Major Ferencnek, továbbá a sok-sok diákmunkásnak, moderátornak. (Jó kérdéseitek voltak!)

dal18 2010.04.12. 12:16:42

Megkésett híradás egy szép sikerről:
A Kosztolányi Dezső Gimnázium Kosztolányi születésének 125. évfordulójára kiírt egy multimédiás pályázatot Impressziók címmel. A fődíjat Fajth Evelin 12.m osztályos tanuló kapta a Lecsuklik minden pilla most című kisfilmre.

A dobszerdás gyerekek Békés Mártával és Laczkfi Jánossal léptek fel az Áldás utcai iskolában! Nagy sikerük volt. Az ottani tanítók nagyon irigykednek a Dobszerdára. Lehet, hogy valamiféle franchise-rendszerben értékesíteni kellene kreatív ötleteinket? :)
A mai napon a 12. esek költészet napi József Attila-műsort hallgatnak meg a drámateremben. Kíváncsi vagyok rá. Ott leszek és majd hírt adok róla!
Április 15-16-án beiratkozás az általános iskola első osztályába.
Még a múlt héten a gimnáziumi végleges felvételi rangsorainkat és az elutasító döntésket elküldtük a győri központba.
Azért ez tanulságos:
férőh. jelentk rangs. elutasít
angolos B 22 140 108 32
németes B 8 36 27 9
angolos M 23 87 68 19
németes M 7 29 22 7
A osztály 30 147 109 38
90 439 334 105

dal18 2010.04.14. 09:35:18

Először is a hétfői költészet napi eseményekről:
Siposhegyi Zoltán műsoráról („Tenyeremre tettem a lelkem”)Kicsit zavarosan kezdődött, és az is hamar kiderült, hogy egy ilyen "intim" előadásra, egyszersmind 80 hallgatóra a dráma terem alkalmatlan. A közönség túlnyomó része ennek ellenére éretten viselkedett (ez el is várható, nem?). A műsor összeállítása nagyon jó, izgalmas volt, különösen a levelekvoltak érdekesek és hatásosak. A versmondást és a zenei aláfestést egyesek nem tartották igazán jónak. Nekem - amíg hallgattam - nem tűnt modorosnak, csakhogy nekem 3/4 2.kor el kellett mennem.
folyt köv

dal18 2010.04.14. 09:58:26

Előző kommentemet folytatom. Tehát Siposhegyi Zoltán művész úr előadása összességében tetszett, örültem, hogy ilyen módon megemlékezetünk József Attila születésnapjáról.
Megemlékeztek az általános iskolában is - amint arról Molnár Ágnes beszámolt nekem -, s nagyon jól sikerült az is. Örülök neki!
Más: Mégpedig egy siker: A kerületi matekversenyen Szabó Kitti (5.b) negyedik lett, s úgy néz ki (nem biztos), hogy mehet a budapestire.
Megint más: Nagy izgalommal várjuk a holnapi és a holnap utáni napot, ugyanis jönnek az ovisok beíratkozni. Bosszantó viszont az, hogy mai közoktatásunkban nincs megnyugtatóan rendezve a beiratások gyakorlata. Vannak iskolák, amelyek továbbra is válogatnak, s ennek köszönhetően jön létre a szegregált iskolarendszer. Egyértelműbb jogszabályokkal, ügyesebb eljárásrenddel és a szabályok betartatásával (azaz ellenrőzéssel és szankcionálással) ki lehetne kényszeríteni, hogy minden iskola egyenlően vállalja fel a köznevelés terheit és örömeit. ("Az iskola mindenkié!") És persze biztosítani is kéne mindenhol az együttnevelés eszközeit. (Kedves olvasó, ugye helyesen értesz engem?)
Végül még egy teljesen személyes és szerénytelen híradás. Nem is tudom, hogy szabad-e ilyen dologról ilyen fórumon szólnom. Szóval: Fiam negyedik lett a magyar nyelv OKTV-n. Örülj velem

dal18 2010.04.21. 17:20:43

Kedves Naplóm!
Jaj, már annyi mindent szerettem volna írni neked/beléd! Csak sajnos sosincs rá elég időm. Pedig annyi mindenről kéne beszámolnom. Először is a sikerek: Szabó Kitti (5. b) a kerületi matematikaversenyen 4. lett, de később „szétlövés alapján” mégis előbbre sorolták és képviselheti a kerületet és iskolánkat a budapesti fordulón. A Kaán Károly komplex természetismereti verseny már a budapesti fordulónál járt, ahol Cser Emese (5.o) 10. lett, Ruzicska Krisztina 13., (6. o), Deichler Boldizsár (5.o.) pedig 23.. Ezek bizony nagyon szép eredmények. Hamarosan hírt adok majd csapatunknak a „Táltos paripa” meseversenyen elért eredményéről is, csak még pontosításra várok. Nem tudom, milyen eredményt értek el a napokban alsós népdalénekeseink – még itt is beszámolóra várok.
Más:
Szombaton kezembe vehettem a Csodaceruza kiadó új gyermekvers-antológiáját, az Aranysityakot! Legyünk mindnyájan nagyon büszkék Békés Mártára, aki ebben a költőink legjavát felsorakoztató gyűjteményben szerepel öt-hat versével. Mi persze már eddig is tudtuk, hogy igazi költő ő, hiszen házi kiadványunkban, a Dobszerdában hónapról hónapra olvashatjuk kiváló verseit. Hát most a nagyvilág is….
Más: Pénteken megemlékeztünk a lengyelek tragédiájáról. A 11. bében úgy tűnt, hogy nagyon szerencsésen alakul a dolgom, mert a saját órám után a történelem óra 45 perce is nekem jutott, sőt utána osztályfőnöki óra következett, így hát gondoltam, megnézzük A. Wajda filmjét, a Katyn-t. Néztük is sokáig, csakhogy az osztályfőnöki óráról sokan már előzetesen elkéredzkedtek, ugyanis az azt követő nyelvórájuk elmaradt. Úgy gondolom, hogy a film megérte volna, hogy ők is módosítsák tervüket, s nézzék végig, amit elkezdtek. Hát sajnos alig maradtak… Utána beszélgettünk arról, amit addig láttak, s mindenki azt mondta, hogy érdekes és megrázó film volt, csak hát pénteken már nem bírják a figyelést ilyen hosszan. Hát ez az. Hiába van meg mindannyiukban a jó érzés, az érdeklődés magva, ha egy kis áldozatot is meg kell hozni, ha kitartásról, bizonyos értelemben „munkáról” van szó, bizony ezek már csak kevesekben vannak meg. Pedig ha néhányszor végig élik az „ától zettig” elvégeztem érzését, ettől erősebbek lesznek ahhoz, hogy legközelebb is megtegyék. Már megint a „megküzdés” képességének hiánya, amiről annyit beszélünk…
Más:
A Művészetek Palotája (Müpa) az összes ferencvárosi iskolának felajánlja partneriskolai kapcsolatait, számos szolgáltatásával, előnyös programajánlatával. A kezdeményezést felkarolta az önkormányzat is. Nagyon örülök neki. Feltétlenül csatlakozni fogunk. Alig várom. (Részletesen beszámolok annak, aki ez ügyben személyesen érdeklődik. Legalább megtudom, hányan olvassák a blogomat….)
Más: Már megint azt mondom: Örülj velem! Megint valami személyes és szerénytelen bejelentésem van: Fiam harmadik lett az OKTV-n filozófiából. Balázs! Idénre elég lesz ennyi, most már csak érettségizz le sikeresen!

dal18 2010.04.23. 15:03:32

Tóth Dávid, Kertész Dávid, László Bálint összetételű nyolcadikos csapatunk harmadik helyezést ért el a kerületi történelemversenyen! Gratulálunk nekik és Mizsák Istvánné, Margó néninek!

Pénteken délben jó nagy csapattal (5-10.-ig összesen hat évfolyammal) vettünk részt a Kiserdő takarításában. Köszönöm mindenki közreműködését, valamint a szervezést Turbékné Tóth Tündének és Szabó Simonnak! Bíztatnék mindenkit: Használjátok a Kiserdőt! A nagyváros szívében egyedülálló érték egy ilyen liget, amelyben ráadásul erdei tornapálya is van.

dal18 2010.04.23. 15:19:35

A Dalos pacsirták alsó tagozatos kerületi népdalversenyen 7 iskola vett részt. Csapatunk második helyezést ért el. A csapat tagjai:Pap Teodóra , Csík Melinda 1.a.,Cser Dalma, Ványi Dominik,Fodor Zsófia, Adorján Gábor, Keszthelyi Bernadett 2.a, Bende Annamária, Kutni Róbert és Nyáry Eszter Virág 4.a). Egyéni versenyben Ványi Dominik 2.a, eredményesen szerepelt, Nyáry Eszter Virág 4.a pedig megszerezte az 1. helyet.
Köszönjük Szathmáry Gabriella tanárnőnek a felkészítő munkáját.
Az Első b osztályosok nagy közönségsikert arattak a kerületi "Pörgő-forgó" táncbemutatón! Gratulálunk nekik és tanáruknak: Verbovszki Tibrnénak!
Varga Fruzsina 9.a. osztályos tanuló I. helyezést ért el kumitében a Pozsonyban rendezett Nemzetközi Karate Grand Prix-n!
süti beállítások módosítása